Bouw museum Averlo-Frieswijk-Schalkhaar onderweg naar de eindstreep

10-6-2021

Museum Averlo-Frieswijk-Schalkhaar gebouwd op een stabiel fundering

Goed nieuws is er te melden over de totstandkoming van het museumgebouw in Frieswijk. De omgevingsvergunning is namelijk afgegeven door de Gemeente Deventer én de subsidieaanvraag bij het Europees Fonds voor Plattelandsontwikkeling is toegekend. Dat betekent dat er daadwerkelijk gestart gaat worden met de bouw van Averlo-Frieswijk-Schalkhaar Museum.

4 Sallandse collecties op 1 locatie

In het buurtschap Frieswijk komt een streekmuseum dat vier collecties met historisch waardevolle voorwerpen, beeldmateriaal en documenten uit Schalkhaar en omgeving toegankelijk maakt voor een groot publiek.

Door de bijdrage is het mogelijk om 4 collecties tentoon te stellen op 1 locatie aan de Frieswijkerweg 7 in Schalkhaar: het landbouwminiaturenmuseum Frieswijk dat daar al gevestigd is op een boerderij, het dorpsmuseum Obdeijn Schalkhaar, het dorpsarchief Schalkhaar en de filmcollectie streekbeelden Sonnenberg. De landbouwminiaturen blijven in de bestaande schuur. De andere collecties komen in een nieuw, vrijwel energieneutraal gebouw, dat door vrijwilligers wordt gebouwd en beheerd. De 2 gebouwen worden met elkaar verbonden, zodat ook een ontmoetingsplek ontstaat.

Samen de handen uit de mouwen

Een prachtig project dat vraagt om samenwerking. Inmiddels is de bouw van het nieuwe gedeelte in een vergevorderd stadium. Komende periode staat in het teken van het bijeenbrengen van nog meer vrijwilligers die op passende wijze een bijdrage willen leveren aan Museum AFS. Gezamenlijk ondersteunen zij en werken zij mee aan alle toekomstige activiteiten van Museum AFS. Een prachtige gelegenheid om actief een bijdrage te leveren aan de lokale gemeenschap van Averlo-Frieswijk-Schalkhaar. Natuurlijk is het ook gewoon leuk om samen een bijzondere ontmoetingsplek neer te zetten op een heel mooie plek in Frieswijk.

Funding & donateurs gezocht

Het project ontvangt een eenmalige Leader bijdrage van € 97.500 (50% van de EU, 25% van provincie Overijssel en 25% van gemeente Deventer). Door deze bijdrage is ongeveer de helft van de kosten gedekt voor de bouw en inrichting van het museum. Aankomende tijd wordt alles uit de kast gehaald om ook andere subsidieverstrekkers te benaderen, zoals het VSB-fonds, Oranjefonds en Rabobank.

Beter toegankelijk

Tot nu toe was alleen het landbouwminiaturenmuseum breed toegankelijk voor het publiek. In het nieuwe museum zijn alle collecties op een moderne en audiovisuele manier te beleven. Er komen evenementen en lezingen en incidenteel exposities van derden. Het nieuwe museum wordt bovendien een toeristisch Rustpunt, waardoor de bestaande fiets- en wandelroutes een meerwaarde krijgen.

Voor jong & oud

Het museum wordt ook een ‘huiskamer’ voor de inwoners van met name Frieswijk en Averlo. Eens per twee weken wordt er ‘biegeproat’ en gezamenlijk koffiegedronken. Dat is goed voor de sociale binding en bestrijdt het eenzaamheid. Voor schoolklassen is het museum interessant voor het educatieve programma. De kinderen (en andere bezoekers) krijgen niet alleen een beeld van het boerenleven van vroeger, maar kunnen ook een natuurwandeling maken in de omgeving.

"Een prachtige uitdaging om dit neer te zetten"
- Jos Venneman
Donateur worden

Draag een steentje bij aan dit mooie initiatief!

Blijf je ons volgen?

Leuk! Volg ons op social media  en je blijft altijd op de hoogte.