Op reis met de toverlantaarn

Op 8-jarige leeftijd kreeg Herman van Sinterklaas een toverlantaarn met 4 afbeeldingen erbij. Als je er een kaarsje inzette en het plaatje voor de lens schoof, kon je de afbeelding vergroten op een wit doek. Herman was er van onder de indruk en voor 1 cent mochten de buurtkinderen er van meegenieten.

Dit was het begin van zijn lange carrière als filmmaker, naast zijn drukke baan als Keurslager in Schalkhaar. Samen met zijn vrouw Miny maakte hij eerst de zogenaamde ‘3-minuten-filmpjes’ van het gezin. Herman maakte de opnames en Miny knipte en plakte met behulp van een speciaal apparaat de beelden aan elkaar.

Zijn eerste film op tape waarvoor hij gevraagd werd, was een film voor de Gemeente Diepenveen. Op verzoek werden de gemeentemonumenten gefilmd, waaronder de School van Frieswijk. Deze film werd opgenomen met zijn nieuw aangeschafte, en voor toen moderne, analoge camera. Vele films zouden volgen. Als vrijwilliger bij de Deventer TV leerde hij de kneepjes van het vak.

Naast opnames van verschillende landgoederen en natuurgebieden, filmde Herman evenementen en feestelijkheden in en rond Schalkhaar. Bijvoorbeeld de schoolmusicals, de intocht van Sinterklaas en de festiviteiten op Koninginnedag. In het museum kunt u genieten van verschillende van deze oude filmbeelden.

Bijzondere beelden die zeker vragen bij je oproepen!

Herman Sonnenberg neemt u mee in de wereld die door zijn camera is vastgelegd.

“De magie van de toverlantaarn heeft mij beetgepakt en daarna nooit meer losgelaten. Toen is de passie die ik kreeg voor het filmen eigenlijk ontstaan.”

           – Herman Sonnenberg